Festivalul şanselor tale s-a deschis la Mediaş abordând tema voluntariatului


În prezenţa a peste 40 de tineri, profesori şi invitaţi, Festivalul şanselor tale, a doua ediţie a început la Biblioteca Municipală Mediaş în 16 februarie 2009 şi se va desfăşura până în data de 20 februarie 2009.

Prima zi a fost dedicată voluntariatului şi au participat elevi ale Liceelor teoretice St.L.Roth şi Axente Sever. Doamna Dana Ariton din partea Fundaţiei Inimă de copil din Galaţi a expus celor prezenţi activitatea grupului de voluntari din care face parte. În cadrul unei discuţii libere s-a vorbit despre avantajele şi aspectele voluntariatului. S-au vizionat fotografii, în care doamna Ariton a întreprins diverse activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi, în ţări din Europa şi nu numai. Alături de Dana Ariton s-a aflat şi Teodora Rus, voluntară din partea Fundaţiei Tineri pentru Misiune.

’’M-am bucurat să pot vorbi tinerilor de lucrurile pozitive care se pot lua din această muncă. Este o muncă neplătită şi dezinteresată, dar poţi să iei o mulţime de lucruri din ea şi să aduci un plus în societatea noastră’’, spune Daniela Ariton, voluntară la Fundaţia Tineri pentru Misiune din Mediaş, dar şi reprezentantă a Fundaţiei Inimă de copil din Galaţi.

Tinerii au învăţat că voluntariatul aduce avantaje, dar şi satisfacţie sufletească, implicare, noi cunoştinţe şi mai ales experienţă profesională, în momentul în care îţi alegi să fii voluntar într-un domeniu care îţi place.

Florin Căpâlnean, voluntar la Asociaţia Dianthus a destins atmosfera, captivând tinerii prezenţi la manifestare. A povestit lucruri despre statutul său de voluntar şi despre ceea ce poate oferi Mediaşul voluntarilor. Feri Teglaş, reprezentat al Asociaţiei Dianthus a luat cuvântul prezentând organizaţia sa şi proiectele în care a participat, dar şi oferta pentru voluntari în domeniile ecologie, turism, sport.

Dana Lupu a prezentat Asociaţia „Ordinul Cavalerilor de Mediaş” şi activitatea ei de voluntariat la Biblioteca Municipală Mediaş, dinainte de a se angaja în această instituţie. Luciana Cioca, elevă la Lic. St.L.Roth şi-a prezentat şi ea punctul de vedere în ceea ce priveşte tema discuţiei, punând în lumină anumite păreri personale despre tot ceea ce înseamnă munca de voluntar în bibliotecă.

Tinerii au discutat liber şi au aflat că în Mediaş, la Lic. Axente Sever un grup de 15 elevi fac voluntariat în special în domeniul social, alături de prof. Elena Hulpuş.

La manifestare a fost prezent şi Knall Helmuth, consilier în cadrul Consiliului Local Mediaş care a spus:
‘’Am participat cu mare plăcere la acest festival, cu o echipă de elevi din clasa a XI-a D de la Lic. teoretic St.L.Roth. Acţiunea mi s-a părut interesantă, în primul rand ca tematică, referindu-se la voluntariat. Este o chestiune foarte modernă la noi şi importantă pentru elevii noştri, deoarece se pune mare accent pe acţiunile de voluntari.’’

’’ Ziua a doua din cadrul acestui festival este dedicată copiilor de la Centrul Phoenix Speranţa. Împreună cu un grup de elevi din Mediaş vom vizita acest centru, pentru a face un schimb de experienţă şi pentru a cunoaşte cine se află în spatele obiectelor lucrate cu migală şi expuse cu diverse ocazii în expoziţii. Mulţumim doamnei Mimi Stănescu pentru sprijinul acordat în această acţiune. Totodată va fi prezentat şi proiectul Ziarul Copiilor, ziar realizat cu micii jurnalişti din Clubul Talentelor,’’ comunică Antonela Sofia Barbu, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.

Ziua a treia va aduce în faţa tinerilor liceeni o sesiune de informare cu tema „Educaţie şi turism, tineret şi formare profesională în Uniunea Europeană” prezentată de Irina David şi Adrian Matei din partea Centrului de Informare Turistică Mediaş, urmată de o campanie cu tema ’’Ce carieră să urmăm?’’ susţinută de căpitan cdor. ing Ion Bălcău din partea Unităţii UM 01969D Mediaş alături de plutonier adjutant Boran Marius şi plutonier major Frunză Dacian din partea Biroului Informare şi Recrutare Sibiu.

Florin Căpâlnean din partea WebLeader şi a Editurii Creativ
alături de Feri Teglaş din partea Asociaţiei Dianthus vor prezenta despre cursurile de fotografie şi web design, precum şi despre alte proiecte comune ce se pot realiza împreună cu tinerii.

Ziua a patra de la ora 13.00 va avea loc o prezentare cu tema „Cariera poate fi salvată prin recalificare. Invitat la Mediaş este ing. Liviu Vraciu din partea S.C. ROMANIAN EMPLOYMENT CONSULTING S.R.L. (ROEMCO). În continuare se vor viziona câteva filme realizate de Daniela Ariton, voluntar la Fundaţia Tineri pentru Misiune.

Ultima zi a festivalului este dedicată vârstei a III-a şi sunt invitaţi reprezentanţi ai Asociaţiei Pensionarilor 2007 din Mediaş. De la ora 13:00 va începe Seminarul cu tema „Persoanele de vârsta a III- a şi rolul jucat în viaţa culturală din Mediaş” prezentat de doamna Gherghina Gheorghiu din partea Asociaţiei Pensionarilor 2007 din Mediaş. Artistul Emil Mureşan va expune lucrările sale în sala de conferinţe a Bibliotecii Municipale Mediaş, urmând ca la final să fie premiaţi cursanţii din acest an, prima promoţie la cursul de internet şi mesagerie electronică desfăşurat în perioada 1-14 februarie 2009 la Biblioteca virtuală.

Nu putem încheia această zi şi Festivalul Şanselor tale, ediţia a II-a să nu amintim de Clubul BuniNet şi ceea ce dorim să realizăm pentru persoanele de vârsta a III-a. ’’Din luna martie Clubul BuniNet este deschis tuturor pasionaţilor de computere, dar şi celor care doresc să înveţe tainele internetului sau a mesageriei electronice. Am început aceste înscrieri în luna februarie, iar primii înscrişi au fost cei care au participat la cursurile gratuite din cadrul Bibliotecii virtuale.

De Sf. Paşti, în 10 aprilie în cadrul acestui club, pensionarii sunt invitaţi să pătrundă în lumea virtuală, să cunoască tradiţiile de Paşti din alte ţări şi să trimită felicitări celor dragi prin email. Despre Uniunea Europeană şi Ziua Europei, în 8 mai, pensionarii vor viziona un film şi vor fi informaţi prin diferite materiale, despre noile reglementări în diverse domenii. În Săptămâna Copiilor, în luna iunie vom organiza un concurs între bunici şi nepoţi pe computer.

Din luna iulie, încep din nou cursurile de internet şi mesagerie, în perioada 3-28 august, iar pensionarii vor învaţa despre cum să comunice în lumea virtuală. În luna octombrie, timp de o săptămână vor viziona o serie de filme şi vor cunoaşte Misterele Lumii. Festivalul cititorului din luna noiembrie, îi va aduce pe cei din Clubul BuniNet la calculatoare, prezentări de CD-uri şi DVD-uri noi, iar în luna decembrie, când vin Spiriduşii lui Moş Crăciun în bibliotecă, ei vor învăţa să trimită felicitări prin email, să cunoască tradiţiile de Crăciun din alte ţări şi să se bucure de atmosfera de sărbătoare. Cursurile sunt gratuite, iar la final se va elibera o diplomă de participare,’’ comunică Antonela Sofia Barbu, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.

Acest festival este susţinut de S.C. Omnis Servicii S.R.L. şi partenerii media: TV Nova, Radio Mediaş 725, Radio Ring, Tribuna, Ghimpele de Sibiu şi Antena 1.

Colaboratori: Asociaţia Dianthus, Centrul de Informare Turistică Mediaş, Unitatea UM 01969D Mediaş, Centrul Phoenix Speranţa, WebLeader, Fundaţia Tineri pentru Misiune.

Organizator: Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret/Serviciul Cultură şi Spectacol. Desfăşurat în perioada 16 – 20 februarie 2009 la Biblioteca Municipală Mediaş.

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Februarie 16, 2009.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: