Colecţia de tablouri a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov este expusă la Biblioteca Municipală „St.L.Roth” din Mediaş


În cadrul Festivalului Cititorului, ediţia a III-a, în 2 noiembrie 2009 am avut plăcerea să le avem invitate pe doamnele Monica Popoacă şi Georgiana Popa, reprezentante ale Bibliotecii Judeţene ” George Bariţiu ” Braşov. Domnul Ioan Şarlea, artistul plastic medieşean a vernisat Expoziţia cu tema ” Braşovul şi împrejurimile lui. Anotimpuri şi străzi”

.

În cadrul evenimentului, doamna Georgiana Popa, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană ” George Bariţiu” din Braşov a prezentat Proiectul „Galeria de pe scări”.

„Dorim să mulţumim Bibliotecii Municipale “ St.L.Roth” Mediaş, Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Serviciului Cultură şi Spectacol şi în special d-rei Antonela Sofia Barbu, Şef Serviciu, pentru că ne-a oferit posibilitatea să prezentăm publicului iubitor de frumos din Mediaş, lucrări donate sau achiziţionate de-a lungul timpului de Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov.

Proiectul nostru a demarat în anul 1998, într-un spaţiu deschis al bibliotecii, numit de noi, sugestiv, “Galeria de pe scară”. Proiectul este realizat de bibliotecarii secţiilor Mediatecă şi Bibliografic. Aici se organizează expoziţii unde pot fi admirate lucrări ale artiştilor braşoveni recunoscuti atât în ţară, cât şi în străinătate, amatori sau profesionişti.

Scopul organizării lunare a unor astfel de evenimente, este acela de a crea un ambient plăcut pentru cititorii care calcă pragul bibliotecii în drumul lor spre diversele secţii, educarea estetică şi familiarizarea lor cu arta braşoveană, precum şi promovarea artiştilor din Braşov. Expoziţia fiecărui artist este semnalată şi în mass-media locală, prin interviuri televizate cu artistul şi prin exprimarea punctului de vedere a unui critic de artă în presa scrisă.

Colecţia de tablouri s-a constituit din donaţii ale artiştilor expozanţi, precum şi din achiziţionarea unor lucrări de către bibliotecă.

În felul acesta s-a constituit o Pinacotecă ce numără acum 130 de piese : sculpturi şi tablouri realizate în tehnici diferite: acuarelă, guaşă, ulei pe pânză, ulei pe carton, pastel şi tuş. Tablourile sunt reprezentări ale monumentelor istorice şi ale împrejurimilor oraşul nostru, peisaje montane, peisaje din Bran, Sighişoara, Sinaia, peisaje cu flori, portrete, reprezentări abstracte..

În anul 2006, Biblioteca Judeţeană “ George Bariţiu” Braşov a dorit ca această colecţie să fie cât mai cunoscută publicului larg şi în acest sens am tipărit şi publicat un album numit “Pinacoteca” în ediţie bilingvă romană-engleză, în care au fost prezentate tablourile colecţiei şi câteva date despre artişti.

Albumul s-a bucurat de un mare succes, fiind lansat oficila la Târgul de carte organizat la Braşov în fiecare an, fiind expresia mulţumirilor noastre rezervate artiştilor braşoveni sau de pe alte meleaguri.

În prezent, interesul pentru această colecţie şi implicit pentru arta plastică braşoveană a depăşit graniţele judeţului, Biblioteca Judeţeană “ George Bariţiu” Braşov demarând un proiect ambiţios de organizare a unor expoziţii itinerante la bibliotecile din ţară, fapt ce constituie o premieră în România. Pinacoteca noastră a fost vizionată de publicul din Constanţa, Târgu Mureş, Oneşti, Iaşi, acum suntem prezenţi la Mediaş, urmând ca de aici colecţia să poposească şi în alte oraşe din ţară.

Dorim ca această colaborare dintre instituţiile noastre să continue şi pe alte planuri. Cu speranţa că publicul iubitor de artă va aprecia colecţia bibliotecii din Braşov, vă mulţumim pentru găzduire şi colaborare.” (Georgiana Popa, bibliotecar Biblioteca Judeţeană ” George Bariţiu” Braşov)

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Noiembrie 9, 2009.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: