Expoziţie de carte: St.L.Roth – 213 de ani de la naştere


Cu ocazia celor 213 de ani de la naşterea umanistului St.L.Roth, la Biblioteca Municipală ce-i poartă numele din 11 mai 2009, s-a realizat o prezentare în PowerPoint şi o expoziţie de carte despre opera profesorului  şi pastorului luteran sas din Transilvania, participant la Revoluţia de la 1848.

Tot cu această ocazie a fost lansată o provocare pentru bibliotecarii din ţară şi din străinătate şi anume: întocmirea unei Bibliografii despre St.L.Roth, termenul fiind 10 februarie 2010.

Stephan Ludwig Roth (n. 24 noiembrie 1796, Mediaş – d. 11 mai 1849, Cluj) a fost un gânditor umanist, istoric, profesor şi pastor luteran sas din Transilvania, participant la Revoluţia de la 1848.

O serie de personalităţi şi-au exprimat impresii despre Stephan Ludwig Roth:

  • „Ceea ce constituie originalitatea acestui om capabil de a exprima într-un stil personal idei de un adânc adevăr, găsite în cetirea sa desigur, dar şi în propria sa intuiţie, e, într-o epocă de formule şi formalism, desfacerea de lucruri din afară, căutarea sinceră a soluţiilor din jurul său însuşi, prin observaţie şi iubire”. – Nicolae Iorga.
  • „Stephan Ludwig Roth a fost unul dintre cei mai progresişti intelectuali ai Transilvaniei, influenţa sa exercitându-se deopotrivă atât în sectoarele cultural-economice, cât şi în cele social-politice. Plecând de la realitatea etnică a Transilvaniei el a militat cu însufleţire pentru respectarea drepturilor tuturor naţionalităţilor şi pentru crearea unui climat favorabil progresului în toate domeniile”. – Vasile Netea
  • „Provenit din rândurile uneia din naţionalităţile conlocuitoare – cea săsească – Stephan Ludwig Roth s-a ridicat deasupra oricărui spirit îngust şi a reuşit să aducă o însemnată contribuţie la exprimarea năzuinţtelor de progres în Transilvania, sub semnul libertăţii şi egalităţii în drepturi a tuturor nationalităţilor …” -Camil Mureşan
  • „Intelectualul înaintat sas Stephan Ludwig Roth a fost îndrumător al poporului său, un luptător hotărât pentru progres. Spirit clarvăzător, publicist de seamă, militant cu vederi înaintate în problema naţională, Roth a fost neîndoielnic una din figurile cele mai luminoase ale intelectualităţii săseşti …” – Dan Berindei.
Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Noiembrie 24, 2009.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: