Festivalul Cititorului, Festivalul Bibliotecii în opinia colegilor din Alba


Material realizat de Genţiana Viorica Onişoru – bibliotecar http://www.ccdab.ro/

„În perioada 2 – 7 noiembrie 2009 a avut loc la Mediaş un eveniment mai deosebit „Festivalul Cititorului”. Acest eveniment este organizat de către Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth” cu sprijinul Consiliului Local, a Primăriei Municipiului Mediaş şi a Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.

Ajuns la ediţia a III-a acest festival este un eveniment inedit nu numai pentru Mediaş. Conceput ca un ansamblu de activităţi variate, activităţi gândite cu şi pentru cititori, „Festivalul Cititorului” îşi propune şi reuşeşte să scoată biblioteca în „piaţa oraşului”, pentru a aduce „oraşul” la bibliotecă (faptul că din 5 locuitori ai Mediaşului întrebaţi, 4 au ştiut unde este biblioteca, iar al cincilea a indicat amplasamentul vechi, dovedeşte acest lucru).

Cea mai originală activitate dintre toate este „Marşul cititorului”. El este organizat de către tinerii cititori care îşi prezintă fiecare cartea preferată pe un afiş impresionant, făcut de el însuşi. Totodată fiecare cititor participant, dă detalii despre carte celor interesaţi şi răspunde la întrebările acestora. Cei cărora le-a plăcut cu adevărat o carte, ştiu cu câtă plăcere doreşti să-ţi comunici impresiile, cu cât drag vorbeşti despre ea. Vă daţi seama deci ce impact are un astfel de marş şi pentru cititorii prezentatori, şi pentru privitori.

O altă activitate în acelaşi gen este „Ce cărţi citesc medieşenii”, o activitate în care cititorii aduc şi expun cartea preferată.

Activităţile de tipul „Dacă nu veniţi voi la noi, venim noi la voi !”, sunt de asemenea activităţi de atragere a cititorilor. Constituite într-o adevărată campanie de prezentare a bibliotecii, aceste activităţi s-au desfăşurat în mai multe şcoli din localităţi rurale din jurul Mediaşului, şi au avut ca obiectiv atragerea şi familiarizarea publicului tânăr cu biblioteca, cu ceea ce poate oferii aceasta.

Pe lângă aceste activităţi de promovare a bibliotecii şi a serviciilor ei , festivalul a mai cuprins şi activităţi culturale: expoziţii (expoziţia de pictură de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Bariţiu” Braşov ” Braşovul şi împrejurimile lui. Anotimpuri şi străzi”, expoziţia de fotografie a tânărului Hadnagy László din Gheorgheni, expoziţia de pictură al artistei Porzsolt Elisabeta din Gheorgheni), spectacole („Muzicanţii din Bremen” prezentat de copii Clubului „Pusteblume”, „Dans Medieval” prezentat de copii de la Clubul Talentelor), Seminarul „Literatura americană pentru copii”, târg de carte (prezentare de edituri şi oferte de carte).

Tot cu prilejul festivalului au fost oferite premiile unor concursuri organizate pentru cititori: „Cel mai bun cititor”, concursuri de creaţie, fotografie, film, cursuri internet şi mesagerie electronică, cursuri de istorie locală.

Şi pentru că munca în bibliotecă este făcută de bibliotecari, nu au lipsit din acest festival activităţi dedicate şi destinate bibliotecarilor. Cu modestia caracteristică meseriei, aceste manifestări au fost programate în ultima zi a festivalului când a avut loc o sesiune de comunicări pentru bibliotecari cu tema „Imaginea Mediaşului în alte biblioteci din ţară şi de peste hotare”.

Pe lângă prezentarea unor materiale deosebite şi de interes pentru bibliotecari, a avut loc şi acordarea premiilor pentru cele două concursuri lansate cu acest prilej de către Biblioteca Municipală “Stephan Ludwig Roth”: doua ediţie a concursului pentru bibliotecari a Premiului BIBLIOMED 2009 şi concursul de Bibliografii despre municipiul Mediaş.

Festivalul s-a încheiat cu o seară specială, dedicată atât bibliotecarilor cât şi cititorilor, seară în care s-au citit versuri şi proză şi în care domnul Wladimir Pesantez a încâtat pe cei prezenţi cu poezia proprie, în interpretarea bilingvă a domnului Jenel Marin, şi muzică din America Latină în interpretare proprie. O seară perfectă pentru a încheia un festival deosebit.”

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Noiembrie 26, 2009.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: