200 de copii l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu la Bibliotecă


Vineri, 15 ianuarie 2010, de la ora 10.00, poetul Mihai Eminescu a fost sărbătorit la Biblioteca Municipală „St. L.Roth” în Sala de lectură a Secţiei pentru  Copii.  Au fost prezenţi elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Hermann Oberth”, clasa a III-a C însoţiţi de doamna învăţătoare  Lup Luana şi grupa mare pregătitoare de la Grădiniţa „Piticot” împreună cu doamnele educatoare Diculescu Delia şi Fetean Gabriela.

Acţiunea a debutat cu prezentarea basmului eminescian „Făt-frumos din lacrimă” de către dna bibliotecar Suciu Lucia. După trecerea în revistă a expoziţiei tematice organizată cu această ocazie („Făt frumos din lacrimă,” „Somnoroase păsărele”, „Basme”, „Proză”, „Poezii”, „Ce te legeni”, „Fata din grădina de aur”, „Eminescu şi copiii„), pe un fundal sonor,  elevii clasei a III-a C au recitat poeziile „Somnoroase păsărele” şi „Colinde”, colinde, iar cei mici au arătat că ştiu poeziile „Freamăt de codru”, „La mijloc de codru”.

Manifestarea s-a încheiat cu premierea celor mai frumoase desene realizate după versuri eminesciene. Au fost oferite cărţi  următorilor copii: Macarie Alexandru, Schneider Astrid, Trandafir Denisa, Chiricescu Bianca, Popa Andreea, Colocoşel Rareş.

De la ora 11.00 au fost prezenţi elevii din  clasele a I-a B şi C de la Şcoala cu clasele I-VIII Mihai Eminescu. Ei au fost însoţiţi de doamnele institutoare Roşca Adriana şi Corfar Maria. Cei 56 de elevi au  vizionat recitări şi muzică pe versurile poetului.

Un număr de 26 de elevi ai  Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 4, însoţiţi de doamna profesor Mureşan Andreea au recitat poezii şi au audiat materialul realizat pentru această acţiune. Suportul tehnic a fost asigurat de Anca Gheorghiu, bibliotecar. Au fost prezentate cele două materiale:

http://www.youtube.com/watch?v=SRyiF8tcYWU&feature=related,

http://www.youtube.com/watch?v=eyCTfLt086c&feature=related

De la ora 13.00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii a avut loc un scurt program artistic dedicat marelui poet, Mihai Eminescu.

La această manifestare au fost prezenţi  elevi ai Şcolii cu Clasele I-VIII “I. Morar” Dîrlos,  care au fost însoţiţi de profesor Ionela Nariţă.  Elevul Curcean Alex a recitat  poezia ” Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu.

Cu  acest prilej au răspuns invitaţiei, elevele  Tufă Paula, Boian Maria,  Precup Georgiana însoţiţi de doamnele profesor Cosmina Strava şi profesor Maria Herman de la Şcoala cu Clasele I-VIII “V. Roman” Blăjel. Au citit 10 dintre cele mai frumoase poezii de Mihai Eminescu.

Alături de participanţii la proiectul “Vreau să devin cavaler” şi-au adus contribuţia la această acţiune, elevii Vlăduţ Diana, Dăngulea Sebastian, Kiss Isabela, Seisan Nicoleta, Mitroi Adrian care au interpretat pe roluri „Scrisoarea a III-a” de Mihai Eminescu. Ei au fost pregătiţi de profesor Daniela Jica din partea Şcolii cu clasele I – VIII Nr. 7. În încheiere a fost prezentat un  material realizat de Antonela Sofia Barbu, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret despre copilăria lui Mihai Eminescu.

„Anul 1850. În zorii lui 15 ianuarie, vede lumina zilei, într-o casă botoşăneană, la Ipoteşti, noul vlăstar al familiei Eminovici, Mihai. Atunci, în miezul veacului al XIX-lea, în plină iarnă geroasă cu mantie superbă de omăt, pe cerul românesc, răsare pentru câteva clipe şi Luceafărul.

Sclipirea aurie a astrului, în acea dimineaţă fericită, era tocmai acel semn divin prevestitor, că în spaţiul spiritual al bătrânei Dacii, pe pământ mioritic s-a ivit un om de geniu: Luceafărul culturii româneşti.

Frumosul prunc Mihai, era exact ca în poveste, al şaptelea din cei unsprezece copii al lui Gheorghe Eminovici, tatăl, şi “dulcea mamă”, Raluca. Fraţii mai mari erau: Şerban, Niculae, Iorgu, Ilie şi surorile Ruxandra şi Maria care s-au prăpădit de copile şi îl urmau Aglaie, Harieta, Matei şi Vasile.

Aveau o gospodărie mare, locul unde copiii făceau pozne de-au rămas de pomină în amintirile de familie. Se ascundeau în lada de zestre a mamei, încât unul ieşise de acolo, uns ca dracul, de la lumânările de seu. În ogradă zburdalnicii se războiau cu gânsacii. Se zice ca Mihai avea o mai veche duşmănie pe acest neam păsăresc: prindea bobocii şi-i închidea în cuşcă aşteptând să cânte precum canarii.

Ba mai mult, rătăcind la lacul din codru, unde se scălda cu ceilalţi plozi, cică prindea fără frică raci, şopârle, şerpi neveninoşi şi broscoi cât palma, băgându-i în traistă şi aducându-i acasă, de se speria delicata mamă, Raluca. Împreună cu fratele Ilie, Mihai culegea melci din tufişuri şi-i înhăma cu aţişoare la cojile de nucă, zicând că-s boi tragând la car, oferind savoarea eternă a clipei în “Copii eram noi amandoi”

Mihai avea părul negru, ochii negri, nasul potrivit, faţa smolită. La vârsta de 8 ani merge la Cernăuţi, la şcoală, unde l-a avut ca profesor pe Aaron Pumnul şi care, moare mai tarziu în braţele lui, nu înainte de a-l ruga să meargă la Blaj, “Roma mică” cum îl numea el. Imediat, Mihai Eminescu îi scrie o poezie: “ La mormântul lui Aaron Pumnul”.

La 16 ani scria poezii la revista “Familia”. Pe unde umblase îşi făcuse prieteni, dar cel mai bun prieten al lui a fost Ion Creangă. Îl cunoscuse pe învăţătorul Ion Creangă pe vremea când era revizor şcolar. Mihai, l-a îndemnat pe Ion Creangă să pună pe hârtie poveştile, povestirile şi amintirile din copilărie.

Talentat şi instruit, atras de perfecţiunea artei, deşi scria articole în multe reviste, Mihai îşi găsea timp pentru poezie, fiind permanent fascinat de colinde, doine, balade şi poveşti, pe care le culegea în peregrinările prin munţi.

A murit foarte tânăr, la vârsta de 39 de ani.”

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Ianuarie 20, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: