Anul 2010 – Anul Fryderyk Chopin


Anul 2010 a fost declarat de UNESCO „Anul Fryderyk Chopin”. Polonia şi întreaga lume îi vor aduce un omagiu celebrului compozitor prin evenimente organizate pe tot parcursul anului, sub patronajul unor Comitete de Onoare instituite în ţări reprezentând toate continentele.

Fryderyk Chopin (1810-1849) – unul dintre cele mai mari nume ale istoriei muzicii romantice! Polonez cu suflet arzător, copil-minune devenit la anii maturităţii un artist recunoscut şi adulat, prezent pînă astăzi în repertoriile celor mai mari pianişti ai lumii. Creator sensibil şi contorsionat interior, mereu aflat în sfîşietoare confruntări cu dorul de ţară, cu iubiri nefericite şi epuizante şi cu statutul de străin printre străini.

Compozitor şi pianist, creator şi interpret, totodată, Chopin a transpus în sunete preaplinul unei existenţe tumultuoase şi explozive, în luminile şi umbrele căreia contemporanii s-au regăsit. Această muzică a supravieţuit timpului prin frumuseţea şi profunzimile ei, prin originalitatea şi naturaleţea discursului sonor. Astăzi, în muzică, dacă vrei să găseşti un numitor comun pentru dragoste, nostalgie, speranţă, dor, tristeţe, patimă sau gingăşie, apelezi la Chopin, un nume care, în toate limbile pămîntului, se rosteşte la fel.

La sfîrşit de decembrie 2008, l-am întîlnit la Varşovia pe Waldemar Dabrowski, personaj charismatic în peisajul vieţii muzicale poloneze, fost ministru al Culturii, director cu două mandate al Operei din Varşovia. Waldemar Dabrowski este şi coordonatorul tuturor festivităţilor (poloneze şi internaţionale) din anul închinat lui Chopin; acestea se vor desfăşura în cadrul Institutului „Chopin“, care, după anul aniversar 2010, cînd se vor împlini 200 de ani de la naşterea marelui muzician, se va transforma în Institutul Polonez al Muzicii. Pentru anul 2010, polonezii se pregătesc aşa cum se cuvine pentru a-l cinsti pe cel mai mare muzician al ţării lor. De la dl Waldemar Dabrowski am aflat detalii despre cîteva proiecte naţionale şi internaţionale:

„Conduc lucrările de pregătire ale «Anului Chopin». Este o misiune foarte importantă, care are o dimensiune mondială. Cel mai greu lucru este pregătirea şi ordonarea evenimentelor în cele peste 300 de zile ale anului 2010. Construim ceea ce va fi cu siguranţă cel mai mare şi cel mai frumos muzeu «Chopin» din lume. Pentru acest proiect a fost lansat un concurs internaţional, iar cîştigătoare a fost o renumită firmă din Milano, Migliore&Servetto Architetti Associati. Va mai fi construit şi organizat şi un nou Centru «Chopin», chiar în inima Varşoviei. Misiunea Centrului, care reuneşte cele mai importante societăţi din ţară, avînd în prim-planul activităţii opera şi personalitatea lui Chopin, va fi, printre altele, lărgirea colecţiei de obiecte rămase de la Fryderyk Chopin, răspîndirea moştenirii sale artistice, precum şi organizarea de concursuri şi de festivaluri cu muzica acestui compozitor. În Centru vor fi create o fonotecă, o bibliotecă şi o librărie, iar toate informaţiile privind colecţiile «Chopin» din ţară vor fi digitalizate. Ne-am gîndit la tot ceea ce este nevoie pentru un centru educativ «Chopin» la înălţimea cerinţelor vieţii muzicale contemporane.

Renovăm conacul de la Zelazowa Wola, unde s-a născut Chopin, în apropiere de Varşovia, şi construim şi o sală de concerte. Şi acest loc va fi deosebit de important pentru «Anul Chopin». Lîngă biserica în care Chopin, copilul, a fost botezat construim un centru de pregătire muzicală, unde vor fi invitaţi cei mai mari şi mai vestiţi profesori de pian din întreaga lume pentru a susţine cursuri de interpretare pentru tinerii pianişti polonezi şi străini.

În toate ţările în care avem centre culturale sau ambasade şi consulate se vor constitui comitete de onoare pentru «Anul Chopin», din care vor face parte cele mai importante nume ale vieţii culturale – nu numai muzicale! – din ţările respective. Pentru că Chopin este o valoare internaţională recunoscută, nu am primit pînă acum nici un refuz de la cineva contactat şi invitat să facă parte din aceste comitete. L-am invitat pe Frank Gehry, renumitul architect, şi, în momentul în care i-am lansat invitaţia, Frank mi-a cîntat la pian un Preludiu de Chopin. Cînd l-am invitat pe Al Gore, el mi-a spus că Chopin este unul dintre compozitorii lui preferaţi. La fel, Umberto Eco…. Şi alte nume cunoscute la nivel mondial. Am văzut o fotografie de la Cimitirul „Père Lachaise“ din Paris, acolo unde se află mormîntul lui Chopin: era un buchet enorm pus pe mormînt, iar pe panglica buchetului scria «Toată lumea te iubeşte!».

Aceste comitete vor avea ca misiune crearea unei agende de evenimente legate de «Anul Chopin», evenimente ce au loc în ţara lor, şi, cu ajutorul acestor date, se va crea imensa agendă internaţională. Acolo unde Chopin reprezintă în mod special o valoare culturală ne străduim să lăsăm şi cîteva urme concrete, prin statui sau prin denumirea unor străzi sau a unor săli de spectacol cu numele compozitorului polonez. Aşa se va întîmpla în Coreea, în Singapore…“.

Sursa (Observatorul Cultural)

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Ianuarie 20, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: