Ministrul Culturii susţine modernizarea instituţiei bibliotecii printr-un parteneriat public-privat


Biblioteca publică – spaţiu de interacţiune şi implicare comunitară

Ministrul Culturii susţine modernizarea instituţiei bibliotecii printr-un parteneriat public-privat

Bucureşti, 04 februarie 2010 Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a găzduit, astăzi, o dezbatere interactivă depre vocaţia bibliotecii moderne în România. Acest eveniment, centrat pe funcţia comunitară a bibliotecii publice, s-a bucurat de participarea Ministrului Kelemen Hunor și a doamnei Deborah Jacobs, Director al programului Global Libraries Initiative al Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

La masa discuţiilor s-au aflat, de asemenea, reprezentanţi ai mediului biblioteconomic, ai ONG-urilor preocupate de dezvoltarea comunitară, dar şi invitaţi din zona de business, interesaţi de parteneriatul cu bibliotecile publice: Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, IREX România, Junior Achievement şi Intuitext.

Toate aceste entitati, împreună cu reprezentanţi ai bibliotecarilor şi invitaţi din presă, au făcut o analiză obiectivă a stării actuale a bibliotecilor şi rolului pe care îl au în comunitate.

Deborah Jacobs, invitatul special al acestei reuniuni, a pledat pentru implicarea mult mai activă a  bibliotecarului în viaţa comunităţii, prin oferirea de servicii diversificate, pornind de la nevoile actuale ale utilizatorilor. Invocând modelul american, unde biblioteca este un spaţiu apreciat şi foarte frecventat, în special de tinerii adulţi, doamna Deborah Jacobs a încurajat  ideea transformării bibliotecii publice într-un avanpost socio-cultural şi comunitar. Domnia sa a ţinut să aprecieze, de asemenea, implicarea autorităţilor române în remedierea situaţiei actuale a sistemului naţional de biblioteci.

În cadrul dezbaterii, participanţii au adus în discuţie necesitatea extinderii competenţelor sociale ale Bibliotecii. Prin intermediul informatizării şi cu deschiderea informaţională oferită de Internet, această instituţie este capabilă să satisfacă o serie de nevoi ale utilizatorului modern: rezolvarea problemelor de natură personală, legate de sănătate, de educaţie, de accesarea de fonduri, stabilirea de legături cu străinătatea şi multe altele. Prin acuitatea sa profesională şi disciplina de a consulta o gamă variată de resurse, bibliotecarul va şti să îndrume utilizatorul în direcţia potrivită.

„Asimilată până acum cu împrumutul de carte şi serviciile sale tradiţionale, Biblioteca este gata să îşi asume astăzi o misiune mult mai complexă, aceea de spaţiu public de educare, informare şi acţiune comunitară. Această transformare presupune, însă, suportul autorităţilor, al mediului privat şi al societăţii civile, care să conştientizeze avantajele pe care le poate aduce Biblioteca modernă comunităţii”, a declarat Doina Popa, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Ministrul Kelemen Hunor a dat asigurări că va susţine  modernizarea bibliotecilor, angajându-se să relanseze programul achiziţiilor publice de carte, precum şi programul naţional de digitizare, planificat să demareze în 2011. Ministrul a recomandat, de asemenea, ca realizarea strategiei naţionale în domeniul culturii să se armonizeze cu planurile de acţiuni ale  celorlalte ministere. De asemenea, Ministrul Kelemen Hunor a anunţat că, la sfârşitul acestei luni, va relua discuţiile cu ANBPR în vederea amendării Legii Bibliotecilor în interesul comunitar şi al profesiei de bibliotecar. (ANBPR)

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Februarie 5, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: