Sf. Valentin versus Dragobete la Biblioteca Municipală „St. L. Roth”


Copiii pregătesc pentru întâlnirea cu membrii Clubului BuniNet, din 24 februarie 2010, de la ora 14.00 o mică scenetă despre ceea ce reprezintă Sf. Valentin şi Dragobete.

Dragobetele

Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul românesc al sarbatorii Valentine’s Day,  sau ziua Sfântului Valentin, sarbatoare a iubirii. Probabil ca 24 februarie însemna pentru omul
arhaic începutul primaverii, ziua când natura se trezeste, ursul iese din bârlog, pasarile îsi
cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.

Legenda Sfântului Valentin

Odata era un împarat roman al carui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptator îndârjit si a avut multe razboaie.
El a vrut o armata puternica dar majoritatea barbatilor lui nu au vrut sa mearga în lupta. Împaratul s-a gândit ca barbati voiau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor în loc sa se lupte pentru el.Claudiu a gasit o solutie pentru aceasta problema. A decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori.
Împaratul s-a gândit ca aceasta lege îi va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.
Valentin, care era un preot, credea ca oamenii trebuiau sa se casatoreasca. Astfel el a casatorit în secret cupluri.
El facea cununiile în locuri secrete, deci împaratul nu-l putea gasi.
Dar el l-a gasit. Valentin a fost arestat si adus în fata împaratului. Lui Claudiu i-a placut de Valentin si a crezut ca este
un om tânar si întelept. L-a încurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost
întemnitat si condamnat la moarte. Pâna în ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat
scriind „Adu-ti aminte de Valentin al tau.”
Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Totusi este necunoscuta data datorita faptului ca nu se stie daca legenda este adevarata dar este oricum o poveste frumoasa. Nu exista dovezi pentru a arata daca aceasta poveste este adevarata sau nu dar oricum ziua de Sfântul Valentin este celebrata în onoarea sa.

Ziua îndragostitilor in Lume

În Tara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndragostitilor galezi.
În Franta o tara traditional catolica, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul tarilor occidentale.
În Turcia, Valentine’s day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci
În Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni îsi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numita ziua tuturor inimilor . Nu este o sarbatoare oficiala.
În Brazilia, ziua înamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, când cuplurile îsi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori.
Aceasta a fost aleasa ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul casatoriei, când multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita în a treia vinere si sâmbata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. În aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret
În Slovenia un proverb spune ca Sfântul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile încep sa creasca. Ziua îndragostitilor a fost sarbatorita ca ziua în care încep lucrarile în vii si pe câmpuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc în aceasta zi. Cu siguranta, numai de curând este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.  ( sursa http://www.club13.ro/dragobete.html)

//
//

Anunțuri

~ de Antonela Sofia Barbu pe Februarie 23, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: