Rolul bibliotecii în comunitatea din judeţul Sibiu


Interacţiunea comunicaţională între biblioteci şi comunitate se conturează prin diverse forme de activitate, servicii şi programe. ANBPR filiala Sibiu şi Biblioteca Judeţeană „ASTRA” au lansat un chestionar în rândul bibliotecarilor din mediul rural şi urban, pentru a obţine rezultate relevante în ceea ce priveşte optimizarea muncii în beneficiul utilizatorilor. Au fost intervievaţi un număr de 100 bibliotecari ce lucrează în diferite sectoare de activitate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Astfel, conform datelor rezultate din prezentul chestionar, 70% dintre bibliotecari apreciază rolul bibliotecii crescut, datorită prezenţei acestei instituţii în viaţa comunităţii.

Întrebate cum percpe această criză prin care trece România, 50% din persoanele intervievate, o percep ca o criză de viziune, 30% ca o criză internă şi 20% ca o criză de sistem. Bibliotecarii găsesc soluţii în această situaţie a României, 64% dintre aceştia fiind preocupaţi ca biblioteca să ofere servicii noi publicului, informaţii, consiliere şi un comportament adecvat al personalului din această instituţie.

Există o preocupare pentru valorificarea patrimoniului bibliotecii, încheierea de parteneriate cu alte instituţii cu rol formativ – educativ, 70% dintre bibliotecari acordând atenţie tuturor categoriilor de vârstă, pornind de la copii până la persoanele de vârsta a III-a.

Explozia informaţională trebuie analizată şi valorificată, declară 45% dintre cei intervievaţi. Faptul că bibliotecile din judeţul Sibiu au fost selecţionate pentru fi implementat Proiectul Naţional „Biblionet – Biblioteca în lumea ta”, a dus la creşterea rolului Bibliotecii Judeţene „ASTRA” Sibiu, ca şi for metodologic, 89% dintre bibliotecari apreciind mult implicarea acestei biblioteci în problemele activităţiilor din teritoriu.

Implementarea acestui proiect naţional va creşte în proporţie de 80% rolul bibliotecii din mediul rural şi urban în următorii doi ani, dotarea cu computere, accesul la internet reuşind să contribuie în proporţie de 40% la structura colecţiilor bibliotecii. Chiar dacă nu vor fi achiziţionate cărţi, există posibilitatea de a citi cărţi în format electronic din toate domeniile începând de la generalităţi, ştiinţe umaniste şi ajungând la ştiinţe exacte şi informatică.

Bibliotecarii apreciază managementul de bibliotecă în proporţie de 60% ca fiind unul corect, 10% ca fiind ezitant, respectiv reticent faţă de inovaţie şi 20% ca fiind conjunctural.

În concluzie, acest chestionar redă un tablou corect faţă de activitatea pe care o desfăşoară bibliotecarii din judeţul Sibiu, precum şi atitudinea pozitivă, dorinţa de a fi utili comunităţii pe care o deservesc, promovând servicii noi în cadrul instituţiilor şi contribuind la o mai bună imagine în mediul biblioteconomic.

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe iunie 14, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: