Biblioteca publică și dezvoltarea comunitară – tema centrală a celei de a XXI-a Conferințe Naţionale a ANBPR


Cea de-a XXI-a ediție a Conferinței ANBPR se va desfăşura în intervalul 21-23 Octombrie a.c., la Hotel Classic Inn din Brașov. Evenimentul, organizat de Asociație, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, cu Consiliul Județean Brașov și Fundaţia IREX România, va aduce în dezbatere rolul bibliotecii publice în dezvoltarea comunității.

Conferința ANBPR va reuni bibliotecari din toate filialele Asociaţiei, personalități din domeniului biblioteconomiei, din ţară şi din străinătate, oficialități locale, reprezentanți ai mediului de business, precum și parteneri și colaboratori ai Asociației din zona ONG.

În noul context socio-economic, bibliotecile publice din România pun la dispoziţia comunităţii, personal specializat, condiţii şi instrumente care susţin în mod real tranziția dinspre tradiție spre inovație. Diversificarea serviciilor, perfecționarea profesională a bibliotecarilor și conectarea bibliotecilor la tehnologie, prin intermediul Programului Biblionet, transformă bibliotecile publice în centre de dezvoltare comunitară și de acces public la informație, accesibil tuturor categoriilor de public.

„Biblioteca publică a trecut într-o nouă etapă de dezvoltare. Cu ajutorul tehnologiei moderne, instituția bibliotecii este, astăzi, capabilă să se pună în serviciul publicului mai bine decât a făcut-o până acum. Livrarea de servicii de calitate, existența unei infrastructuri IT&C adecvate și bibliotecari instruiți – iată proiecția bibliotecii așa cum o reclamă societatea contemporană”, a declarat Doina Popa, Președinte al ANBPR.

Biblioteca viitorului trebuie să fie accesibilă, atractivă și activă social, iar bibliotecarul trebuie să devină, înainte de toate, un intermediar care facilitează accesul la cunoaștere și informare.

 

„Pentru ca acest deziderat să devină tangibil este nevoie de o strategie naţională care să orienteze reforma în biblioteci. Biblioteca trebuie să dobândească rolul de catalizator la nivelul comunității, iar ANBPR va pleda şi susţine această cauză în demersurile pe care le va întreprinde”, a adăugat Doina Popa.

 

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Octombrie 19, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: