Biblionet la Sibiu


Timp de două săptămâni, bibliotecari din şase judeţe vor urma Cursul ToT în vederea implementării Programului Biblionet – runda a 2a, grupa III.

Luni, 11 octombrie, la ora 11:00, în sala de Conferinţe a Hotelului Golden Tulip Ana Tower (Str. Şcoala de Înot, nr. 2), a avut loc deschiderea oficială a Cursului de formare ToT, organizat de IREX Bucureşti în parteneriat cu EOS România, pentru formarea viitorilor formatori ai bibliotecarilor de la bibliotecile publice acceptate în cea de-a 2a rundă a Programulului „Biblionet – lumea in biblioteca mea”.

Din această grupă fac parte 16 bibliotecari din judeţele Buzău, Gorj, Sibiu, Vaslui, Vrancea şi Tulcea, care la absolvirea acestui curs vor deveni traineri şi coordonatori de proiect pentru implementarea programului Biblionet.

Partenerii Biblionet au elaborat materiale de formare şi au crea un sistem de pregătire profesională menit să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii şi să dezvolte inovaţia în sistemul de biblioteci publice.

Începând din această toamnă, 17 bibliotecile publice din județul Sibiu care intră în această etapă a programului (Mediaş, Avrig, Tălmaciu, Agnita, Sălişte, Turnu Roşu, Sadu, Răşinari, Axente Sever, Valea Viilor, Dârlos, Aţel, Şura Mare, Roşia, Şura Mică, Chirpăr şi Nocrich) își vor moderniza serviciile către utilizatori prin introducerea calculatoarelor cu acces gratuit la Internet în cadrul Programului Naţional Biblionet – Lumea în biblioteca mea. Bibliotecarii instruiţi, bibliotecile renovate şi activităţile din ce în ce mai interesante sunt tot atâtea motive pentru ca locuitorii judeţului să-şi îndrepte atenţia către oferta bibliotecilor. Reţelele din interiorul bibliotecilor vor fi wireless, astfel încât oricine să se poată conecta cu laptop-ul personal şi să acceseze Internet-ul gratuit.

Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că peste 50 % dintre români nu a folosit niciodată Internetul. Deşi în ultimii douăzeci de ani multe domenii ale vieţii sociale au progresat, bibliotecile au rămas în urmă, iar milioane de cetăţeni sunt privaţi de mijloace esenţiale pentru dezvoltarea lor. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1.600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3.000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul inițiativei globale de înzestrare a comunităților cu tehnologie accesibilă şi utilă.

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Octombrie 20, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: