Festivalul Cititorului – ediţia a IV-a s-a încheiat cu prezentarea Filmului „Florile din grădina mea”


Această prezentare necesită JavaScript.

Festivalul Cititorului – ediţia a IV-a s-a încheiat sâmbătă, 20 noiembrie 2010, la sediul Bibliotecii Municipale „St. L.Roth” din Mediaş. La ora bilanţului oferim câteva date statistice, care demonstrează încă o dată faptul că lectura şi cartea sunt pe locul I, atât în viaţa  medieşenilor, cât şi în viaţa invitaţilor noştri din alte biblioteci din ţară.

Marşul Cărţii, organizat de Asociaţia Naţională a Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” – ANPRO a deschis manifestările Festivalului, în data de 15 noiembrie 2010, pentru iubitorii cărţilor, chiar în curtea Bibliotecii Municipale „St.L. Roth”, punctul de întâlnire cel mai important fiind spaţiul din faţa Primăriei Municipiului Mediaş. Primarul Teodor Neamţu i-a întâmpinat pe susţinătorii culturii şi a fost plăcut surprins de cei peste 100 de tineri şi profesori, care au demonstrat încă o dată că a citi, te îmbogăţeşte sufleteşte foarte mult. La întâlnire, a fost prezent din partea Bibliotecii Judeţene „ASTRA” Sibiu, Directorul Onuc Nemeş Vintilă, însoţit de coordonatorul Programului Naţional Biblionet, Sibiu – doamna Anca Florinela Vasilescu.

Toate cele cinci zile cât s-au desfăşurat manifestările au fost dedicate culturilor şi literaturilor, între care : cea germană, cea maghiară, cea franceză, cele orientale şi cele latino – americane. Un moment inedit a fost cel organizat de elevii clasei a XII-a din Liceul teoretic „St. L.Roth”, sub îndrumarea prof. Radu Veronica. Sub forma unei „Călătorii imaginare prin Europa”, cei prezenţi au avut ocazia să cunoască Budapesta, Viena, Parisul şi să asculte texte citite în limba lui Voltaire.

Au fost organizate zece expoziţii de carte, printre aceste fiind colecţia de cărţi şi periodice,  aparţinătoare doamnei prof. Radu Veronica.

Nu uităm să amintim momentul consacrat autorilor medieşeni, sărbătoriţi în această lună, în care a fost sărbătorit scriitorul Mircea Vâlcu, de către elevii claselor a IX – XI-a de la Liceul teoretic ,,Axente Sever”, Secţia filologie, însoţiţi de doamnele profesoare Diana Streza şi Viorica Vincze.

Un număr de 30 de utilizatori noi s-au înregistrat în baza de date a Bibliotecii, în această săptămână, urmând să beneficieze în perioada următoare de serviciile instituţiei noastre.

Pe internet, blogul Bibliotecii www. bibliotecamedias2008.wordpress.com a adus un număr de 100 de accesări pe zi, un număr de 120 de tineri au aflat despre scriitorul peruan Mario Varga Llosa şi opera sa, prin campania desfăşurată prin intermediul mesageriei electronice, iar cei mai noi membrii ai Clubului BuniNet au participat la manifestările desfăşurate în săptămâna 15 – 20 noiembrie şi s-au simţit mai  aproape de artiştii plastici şi scriitorii din alte judeţe.

Câştigătorii la concursurile organizate au fost desemnaţi şi au primit premii, care au constat atât din cărţi, cât şi din CD-uri. Premiile au fost înmânate de către domnul Helmuth Knall, consilier în cadrul Comisiei pentru Cultură din Consiliul Local Mediaş.

Premiul Bibliomed :

Locul 1  s-a acordat doamnei Cornelia Cramarenco de la Biblioteca Judeţeană „ASTRA” Sibiu

Locul 2  s-a acordat doamnei Carmen Spiegel de la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Locul 3  s-a acordat doamnei Gabriela Şerban, Director la Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” din Bocşa

Un Premiul special s-a acordat doamnei Sanda Constantinescu, Director Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Concursul „Eu şi lumea cărţilor”:

Locul 1  s-a acordat domnişoarei Iulia Ghidiu

Locul 2  s-a acordat domnului Toncian Dănilă

Locul 3  s-a acordat domnişoarei Vandor Andreea

Concursul „Bibliotecar pentru o zi”

Locul 1  s-a acordat domnişoarei Băcilă Mariana

Locul 2  s-a acordat domnişoarei Olaru Alexandra

Locul 3  s-a acordat domnişoarei Gritto Ioana

Concursul „Cel mai fidel cititor”

S-a acordat domnului Ciaca Vasile, domnişoarei Popescu Roxana, domnului Lovasz Alin şi domnişoarei Varga Roxana.

S-a acordat un Premiul special – Asociaţiei ANPRO Mediaş, reprezentată de doamna Preşedinte Ana Boariu, pentru implicarea extraordinară în Marşul Cărţii din cadrul manifestării.

În cadrul acestui Festival, au avut loc prezentări şi lansări de carte ale autorilor: Helmuth Knall (din Mediaş),  Gabriela Şerban (din Bocşa) şi Victoria Milescu (Bucureşti).

Nu au lipsit proiecţiile de film, pornind de la o „Călătorie imaginară prin Europa”  am ajuns  într-un loc minunat, „Muzeul de minerale” al colecţionarului Constantin Gruescu, din Baia de Fier (Judeţul Caraş Severin).

Festivalul Cititorului, ediţia a IV-a a însemnat şi un schimb de experienţă cu reprezentanţii  Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanu”, prilej cu care doamna Director Sanda Constantinescu a împărtăşit invitaţilor noştri informaţii interesante despre Programul Naţional Biblionet şi despre noile servicii de bibliotecă, îndreptate către Comunitate.

La final de Festival, putem afirma că „manifestările din această săptămână au contribuit la dezvoltarea unei strategii de servicii în Programul Naţional Biblionet, împreună cu colegii din zona de nord a Judeţului Sibiu, iar donaţiile de carte, lucrările trimise pentru Premiile BiblioMed au arătat dorinţa de implicare a colegilor bibliotecari, în Proiectul „Biblioteci înfrăţite” – ceea ce a deschis noi orizonturi pentru comunitatea noastră. S-au implicat şi au contribuit la acest Festival, un număr de 350 de copii, tineri, profesori, oameni de afaceri, persoane de vârsta a III-a din Mediaş şi zonă, dar şi un număr de 40 de bibliotecari din ţară”, comunică Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.

 

 

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Noiembrie 23, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: