„Regina Maria a României ( 1875 – 1938 ) – o Viaţă în imagini” Expoziţie de fotografie la Biblioteca Municipală „St. L.Roth” Mediaş


Regina Maria a României va fi prezentată în cadrul Expoziţiei de fotografie din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, în data de 10 decembrie 2010, ora 12:00, la sediul Bibliotecii Municipale „St. L.Roth” Mediaş.

Această prezentare necesită JavaScript.

„Este un gest temerar a încerca să prezinţi viaţa unei personalităţi atât de importante, în imagini, iar a încerca să prezinţi viaţa Reginei Maria a României în imagini este şi mai dificil şi plin de responsabilitate. Expoziţia pe care v-o prezentăm acum marchează Aniversarea a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria. Prin intermediul fotografiilor din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, care a avut amabilitatea să ni le pună la dispoziţie, multe dintre ele necunoscute publicului larg, cu ajutorul cărora încercăm să-i schiţam Reginei noastre un Portret care va fi, inevitabil, incomplet”, comunică Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.

 

Personalitatea şi Viaţa sa sunt evocate în aceste fotografii şi ne prezintă cele mai importante momente ale A.S.R. : copilăria şi adolescenţa, petrecute în Anglia, dar şi alături de dragile sale surori, căsătoria cu Principele Ferdinand, viaţa de familie şi copii, călătoriile ei şi prezenţa ei pe cămpurile de luptă. Momentul istoric al Primului Război Mondial, în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au jucat un rol extrem de important este, de asemenea, prezentat în această Expoziţie, prin fotografiile care îi prezintă pe Suverani pe front, alinându-i şi încurajându-i pe soldaţii români. Regina Maria a imbracat uniforma albă de infirmieră a Crucii Roşii, o imagine ce a consacrat-o  în memoria colectivă ca mamă a răniţilor de pe front.

 

Este prezentat şi momentul important al Încoronării de la Alba Iulia, de la 15 octombrie 1922 – eveniment ce a consfinţit Marea Unire de la 1918 a celor mai importante Regiuni Istorice ale României cu Ţara mamă.

 

O secţiune amplă a fost dedicată pasiunii pentru fotografie a Reginei Maria care a ştiut să folosească acest instrument de promovare, în favoarea Monarhiei şi a Casei Regale a României.

 

Numeroasele fotografii în costum popular dovedesc dragostea Reginei pentru poporul pe care i-a fost dat să-l conducă, cu mândrie şi înţelepciune, dincolo de sentimentele pe care chiar prima regină a ţării, Regina Elisabeta, alias Carmen Sylva şi Regele Carol I i le-au insuflat pentru noua sa Patrie. Încă din primele momente ale sosirii sale în România, Regina a început să poarte costumele populare româneşti din toate zonele ţării. În această Expoziţie nu au fost uitate nici locurile dragi ale Suveranei : Branul şi Balcicul unde, conform dorinţei sale, i-a fost depusă inima după moartea sa, produsă în iulie 1938. Caseta de argint conţinând Inima Sa este astăzi păstrată la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, după ce a stat, pentru o perioadă, la Castelul de la Bran, care a fost lăsat moştenire Principesei Ileana, fiica ei favorită. Regina romantică şi-a lăsat amprenta, parţial şi asupra Palatului Cotroceni, loc pe care îl prezentăm, de asemenea, în expoziţia noastră.

Vă invităm deci să vizionaţi o Expoziţie de Suflet care este dăruită, la acest ceas aniversar, Celei care a iubit din toată inima România,

REGINA  MARIA  ROMÂNIEI.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Decembrie 2, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: