Ziua Internaţională a Tangoului Argentinian marcată la Bibliotecă


Ziua Internationala a Tangoului Argentinian, sarbatorita pe 11 decembrie in toata lumea, a fost marcata si la Medias, prin expedierea a 100 de emailuri catre cititorii Bibliotecii Municipale ” St. L. Roth”,  in cadrul Sectiei Multimedia, cu recomandarea: Cititi Gabriel García Márquez care il menţionează pe Carlos Gardel în romanul său, „Dragostea în vremea holerei” si ” Parfum de femeie” de Giovanni Arpino.

Această prezentare necesită JavaScript.

Tangoul argentinian a aparut la sfarsitul secolului al 19-lea, in bordelurile din suburbiile capitalei Buenos Aires. Ziua Internationala a Tangoului Argentinian este sarbatorita incepand cu 1977, in urma unui decret national. Sarbatoarea omagiaza nasterea celui care a dat voce tangoului, Carlos Gardel, si de asemenea pe Julio de Caro, violonist, compozitor si director de orchestra.

Carlos Gardel pe numele său Charles Romuald Gardés (n. 11 decembrie 1890 în Toulouse, Franţa, sau Tacuarembo, Uruguay; d. 24 iunie 1935 în Medellín, Columbia) a fost un cântăreţ şi compozitor de tango. Cunoscut şi sub numele de El Zorzal Criollo („Privighetoarea Creolă”), Carlos Gardel reprezintă o figură legendară a Argentinei. Cariera carismaticului cântăreţ de origine franceză coincide cu dezvoltarea intrinsecă a unui adevărat icon cultural al Argentinei, tangoul – muzica, dansul şi cântecul suburbiilor Buenos Aires-ului. Mama sa, Berthe Gardes (1865-1943), a părăsit Europa şi a emigrat în Argentina, luându-l şi pe Carlos în vârstă de doar 27 de luni.

Există o falsă dilemă în privinţa locului naşterii sale (ToulouseFranţa sau Tacuarembo – Uruguay) deoarece toate actele arată fără îndoială originea europeană (franceză) a cântăreţului. În anul 2003, UNESCO îl declară pe Gardel: „Argentine singer born in France”[1] iar testamentul olograf datat 7 noiembrie 1933 [2] precum şi mărturiile [3] prietenilor şi partenerilor de scenă şi de viaţă ai lui Gardel, dovedesc falsitatea originii sale uruguayene.

A început să cânte devreme, de la vârsta de 15 ani. Nu a cântat tango, ci cântece folclorice lente, acompaniindu-se la chitară. În 1911 îl cunoaşte pe cântăreţul uruguaian José Razzano. Împreună, formează un duo cu care cântă în continuare cântece folclorice, atât în Buenos Aires, cât şi în Montevideo, Uruguay până în 1917 când, o dată cu “Mi noche triste” a lui Pascual Contursi, dau naştere tangoului liric, înlocuind versurile satirice şi fără perdea, cu altele nostalgice, triste sau melodramatice. Acest moment reprezintă şi începutul triumfului carierei de cântăreţ de tango a lui Carlos Gardel, înregistrarea cu „Mi noche triste” vânzându-se în 100.000 de exemplare.

Din 1927, după turneul din Spania, începe cariera sa de artist internaţional. Filmele şi înregistrările sunt admirate de toată lumea hispanică, cucerind milioane de inimi. Acest a fost începutul. Începutul unei legende!

Gardel face numeroase turnee în ţări ca Uruguay, Chile, Brazilia, Puerto Rico, Venezuela, Columbia şi în oraşe precum Paris şi Barcelona. Numai la Paris vinde 70.000 de discuri în primele trei luni ale anului 1928. Pe parcursul scurtei sale vieţi, Gardel a compus 183 de tangouri şi a înregistrat 772 de lucrări, din care 514 tangouri. Uriaşa popularitate de care s-a bucurat ca interpret s-a datorat şi filmelor realizate: 12 lung-metraje şi 50 de scurt-metraje (din acestea din urmă supravieţuind doar 10). Datorită acestor scurt-metraje însă, Carlos Gardel (Carlitos) poate fi considerat creatorul video-clip-ului.

Elita argentiniană şi-a înfrânt aversiunea faţă de originile umile ale tangoului şi l-a acceptat pe Gardel abia după ce omul şi muzica au fost larg recunoscuţi în Franţa şi Spania.

Cariera lui Carlos Gardel a fost în mod tragic curmată la 24 iunie 1935 într-un accident de avion petrecut la Medellin, Columbia. În februarie 1936 trupul neînsufleţit al compozitorului ajunge la Buenos Aires şi este condus de o mulţime impresionantă până la cimitirul La Chacarita, unde este înmormântat în acordurile tangoului Silencio.

(sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Carlos_Gardel)

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Decembrie 13, 2010.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: