CIP-ul se alatura campaniei: Campania Hai pe net!


Hai pe net! aduce cât mai mulţi români online

● O campanie de conştientizare a importanţei dobândirii cunoştinţelor IT

Telecentre-Europe derulează în perioada 28 februarie – 5 martie o amplă campanie la nivel European, inițiativă prin care își propune să aducă online peste 100 000 de persoane excluse din punct de vedere digital. Campania vine în sprijinul celor care nu au acces la noile tehnologii, dorind în același timp ca cei care au început deja să utilizeze aceste tehnologii să aducă la telecentru o  persoană care nu  a utilizat niciodată calculatorul, nu a fost niciodată online și care pierde din oportunitățile oferite de acestea.

 

În România, campania denumită generic Hai pe net! este susţinută de Fundaţia EOS în parteneriat Programul Microsoft Unlimited Potential și ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. În ediția a doua a campaniei derulată în 2010 s-au înscris peste 50 de comunităţi din 20 de judeţe, aducând online într-o singură zi aproape 21 000 de utilizatori, din totalul de 68.253 câți au fost înregistrați la nivel European. Acest număr a depășit cu mult așteptările organizatorilor din România, care își propuseseră să aducă cel puțin 800 de persoane care se aflau pentru prima oară online și 5 000 de susținători care să voteze pe site-ul campaniei.

 

În toate e-centrele, PAPI – urile, bibliotecile și școlile implicate în organizarea evenimentului Hai pe net! se urmăreşte atragerea cât mai multor persoane care se vor afla, poate, pentru prima dată în spaţiul virtual. Activităţile diversificate pe care organizatorii locali şi le-au propus să le dezvolte în această săptămână, ţin cont, în primul rând, de specificul comunităţii, însă toate sunt orientate înspre conştientizarea participanţilor asupra beneficiilor ce rezultă din accesul la informaţie.

 

Concret, cele peste 2.000 de persoane pe care urmărim să le aducem pentru prima dată „online” în România şi cele peste 10.000 ce utilizează internet-ul în oricare din locaţiile de tip telecentru de pretutindeni din ţară, fie că îşi vor căuta un loc de muncă mai bun sau că vor vorbi cu rude sau prieteni aflaţi departe, fie că vor afla cum pot economisi timp şi bani, vor putea afirma, la sfârşitul zilei, că au fost conectaţi cu lumea-ntreagă.

 

Biblioteca Municipală „St.L. Roth” din Mediaş, prin Serviciul gratuit de acces la Internet pentru public – CIP, deschis oficial, în data de 24 februarie 2010,  va atrage pe internet, un număr de 250 persoane, în perioada 28 februarie – 5 martie, prin cele două mari proiecte derulate în CIP:

„Primul Proiect, câştigător al Concursului „Instruieşte-ţi Comunitatea” –  „BuniNet – bunicii învaţă să comunice pe Internet” , finanţat de IREX România, implementat de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură” şi al doilea Proiect „EduCultNet – Educaţie şi Cultură pe Internet”, finanţat de Employee.ro şi implementat tot de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret şi Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură”. Beneficiarii acestor proiecte sunt: elevii, studenţii, profesorii, micii întreprinzători, copii ce provin din mediul defavorizat, persoanele de vârsta a III-a, şomerii în căutarea unui job, persoanele din mediul rural şi casnicele” comunică Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.

“Fiind un proiect care se desfăşoară simultan în mai multe ţări din Europa, am dori să încurajăm navigatorii români care doresc să susţină mesajul Hai pe net! să acceseze link-ul www.ecentre.ro, dovedind astfel că au fost online în săptămâna 28 februarie – 5 martie, în cadrul campaniei Hai pe net! Toate hit-urile (înscrierile) vor fi contorizate de o aplicaţie specială, în timp real. Acest lucru va fi făcut în mod simultan de către toate celelalte ţări participante, iar noi ne dorim să fim printre primii în Europa“ declară Gabriela Bârna, director al Fundaţiei EOS România.

 

Pentru mai multe informaţii: Antonela Sofia Barbu – Biblioteca Municipală „St.L. Roth” – CIP, Mediaş,

0369-421023, 0732137400, ciproth@gmail.com.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sintagma „incluziune digitală” sau „e-incluziune” este un termen utilizat pentru a cuprinde totalitatea activităţilor desfăşurate pentru realizarea unei societăţi informaţionale inclusive, un alt concept ce promovează ideea că societatea informaţională aduce beneficii întregii societăţi, inclusiv persoanelor dezavantajate, a celor cu dizabilităţi sau a celor în vârstă.

Pentru mai multe detalii despre campania care se desfăşoară la nivel european sub coordonarea reţelei Telecentre-Europe vă invităm să vizitaţi: http://www.telecentre-europe.org/ şi http://telecentreeurope.ning.com.

E-centrele sunt puncte de acces gratuit la tehnologia informaţiei, înfiinţate în cadrul programului de responsabilizare socială Unlimited Potential al companiei Microsoft, cu sprijinul administraţiei şi al unor organizaţii neguvernamentale locale. În cadrul acestora se desfăşoară atât programe de formare orientate spre dezvoltarea abilităţilor IT, cât şi de cursuri cerute de membri ai comunităţii, precum limbi străine, afaceri pe internet, dezvoltare rurală etc.

PAPI – Punctele de Acces Public la Informaţie sunt parte a proiectului “Economia bazată pe cunoaştere” , proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoaşterii din România, conceput şi derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societății Informaţionale. Cu un buget de 69,4 mil USD, din care 60 mil USD dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială, proiectul se adresează spaţiului rural si mic urban şi se desfăşoară în parteneriat cu primăriile din 255 de comune şi oraşe cu mai puțin de 30000 locuitori, unde nu există acces la informaţie digitală şi, deci, nici competenţe de a o folosi şi exploata. Prin acces la internet de mare viteză, computere aflate la dispoziţia publicului larg şi a şcolilor, sesiuni de instruire şi programe de mentorat, misiunea proiectului este de a ajuta populația din aceste localități (peste 8% din populația României) să afle de unde să obţină informaţie relevantă pentru preocupările sale, să ştie cum s-o folosească inteligent şi să producă, mai departe, cunoaştere pe care s-o folosească pentru a-şi îmbunătăți calitatea vieții. www.ecomunitate.ro.

 

 

~ de Antonela Sofia Barbu pe februarie 21, 2011.

Lasă un comentariu