Campania “Hai pe net !” a atras 250 de persoane spre CIP si spre Biblioteca Municipală „St.L. Roth” Mediaş


În perioada 28 februarie – 5 martie, în cadrul CIP (Calculatoare cu Internet pentru Public) din Biblioteca Municipală „St.L. Roth” Mediaş s-a derulat Campania „Hai pe net !”, susţinută în România de către Fundaţia EOS, în parteneriat cu Programul Microsoft Unlimited Potential şi cu ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.

Campania a venit în sprijinul celor care nu au acces la noile tehnologii, dorind în acelaşi timp, ca cei care au început deja să utilizeze aceste tehnologii să aducă la CIP o persoană care nu  a utilizat niciodată calculatorul, nu a fost niciodată online şi care pierde oportunităţile oferite de acestea.

Biblioteca Municipală „St.L. Roth” din Mediaş, prin Serviciul gratuit de acces la Internet pentru public – CIP, deschis oficial, în data de 24 februarie 2010, a atras spre noile tehnologii, un număr de 250 persoane, prin cele două mari proiecte derulate în cadrul CIP-ului, alături de alte noi servicii adresate elevilor, studenţilor, profesorilor, copiilor care provin din medii defavorizate şi persoanelor de vârsta a III-a.

Un bun prilej de a atrage un număr de 50 de bunici la Biblionet a fost deschiderea Grădiniţei BuniNet, unde bunicii vor fi învăţaţi de către alţi bunici să comunice pe Internet, să caute diverse informaţii, să asculte radioul online sau să vizioneze ştirile de la NOVA TV.

Noile servicii prezentate :

Pentru că ziua de luni este dedicată copiilor, nu am vrut să-i despărţim de carte şi, de aceea, derulăm Proiectul „Carte şi computer”, în cadrul căruia copiii ascultă o poveste, apoi caută pe internet imagini pentru a le colora, informaţii despre autorul poveştii, dar şi mici clip-uri cu desene animate realizate pe baza poveştii. Proiectul „Micul geniu” va aduce 50 de copii din medii defavorizate, la CIP – unde li se prezintă filme şi cărţi despre viaţa inventatorilor, a compozitorilor, a pictorilor, etc.

În Proiectul educaţional „BebeNet” au fost prezenţi părinţi cărora le-am arătat materiale despre siguranţa pe internet şi le-am oferit orare de la Sigur.Info pe care să stabilească, împreună cu copilul lor, cât timp va sta la computer. Vom derula acest proiect împreună cu 25 de părinţi ai căror copii, stau prea mult timp la computer.

Ziua de marţi s-a adresat şomerilor, care sunt o categorie socială ce are nevoie de mult sprijin. Pe lângă completarea unor formulare online, au primit consultanţă pentru realizarea unui CV.

Miercuri, micilor întreprinzători le-a fost prezentat un material despre realizarea unui Blog şi despre promovarea afacerii lor pe internet.  S-au înscris 5 persoane care reprezintă ONG-uri din Mediaş şi 5 mici întreprinzători care şi-au realizat un blog. Cele 10 persoane au învăţat împreună cu domnişoara Mariana Băcilă, voluntară în câteva proiecte derulate la CIP, să realizeze un film despre primăvară, urmând ca pe viitor să lucreze la un film de prezentare a firmei şi al ONG-ului pe care îl reprezintă acestea.

Joi, în cadrul Campaniei „Hai pe net !” am implicat şi copiii din Clubul Talentelor. Ei au promovat serviciul adresat persoanelor din mediul rural, care nu au internet acasă şi nu sunt în reţeaua Biblionet. Satul Nemşa, alături de comuna Bazna, au fost primele promovate în rândul blogurilor de turism rural. Nu a lipsit lista cu târgurile de vară. adresate micilor meşteşugari.

Vineri a fost o zi dedicată elevilor care au căutat informaţii pentru şcoală şi au realizat referate, cu sprijinul voluntarelor Asociaţiei Mediaşul pentru Cultură.

„Primul proiect, câştigător al Concursului „Instruieşte-ţi Comunitatea” –  „BuniNet – bunicii învaţă să comunice pe Internet” care este  finanţat de către IREX România, implementat de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, în parteneriat cu Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură” atrage un număr de 100 de persoane de vârsta a III-a , iar al doilea proiect, denumit „EduCultNet – Educaţie şi Cultură pe Internet” este finanţat de către Employee.ro şi implementat tot de către Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, în parteneriat cu Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură”, având 25 de beneficiari înscrişi în această perioadă. Grădiniţa BuniNet are un număr de 50 de bunici, aceştia aşteptându-şi rândul să fie instruiţi de către bunicii voluntari. Alături de aceste persoane înscrise, care vor mări numărul utilizatorilor bibliotecii, au răspuns afirmativ în cadrul Campaniei ”Hai pe net !” şi un număr de 40 de prieteni susţinători, prin reţeaua de socializare Facebook.”, comunica Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.

În fiecare zi, între orele 13,00 – 15,00,  voluntarele din cadrul Asociaţiei „Mediaşul pentru Cultură” : Mariana Băcilă, Georgiana Oprean, Daria Rus si 

Această prezentare necesită JavaScript.

Patricia Blaga şi  vor pregăti materiale info-documentare pentru anumit proiecte, derulate în cadrul CIP-ului, iar voluntarii EduCultNet : Judit Zsold, Emanoil Becuş, Papară Maria vor pregăti filmul de la ora 11,00  şi cărţile care vor fi prezentate în cadrul Clubului „Femina”.

Cu siguranţă că datorită acestor noi servicii din cadrul Programului „Biblionet – Lumea în Biblioteca mea” vom dubla numărul utilizatorilor înscrişi la Biblioteca Municipală „St.L.Roth” Mediaş până la sfârşitul acestui an.

 

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Martie 7, 2011.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: