Poftiţi la teatru! Anul 2012 este Anul Caragiale


În anul 2012 toate instituţiile de cultură vor marca 160 de ani de la naşterea dramaturgului şi 100 de ani de la moartea sa, organizând expoziţii de carte, concursuri de creaţie literară, spectacole de teatru. I.L. Caragiale s-a născut pe 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale şi s-a stins pe 9 iunie 1912, la Berlin.

Duminică, 29 ianuarie 2012 …l-am întâlnit pe nenea Iancu la Bibliothèque Café şi iată ce am aflat:

Ce ne oferă Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu ?

”Una dintre piesele mai degrabă ocolite de regizori, „D’ale carnavalului” a fost pusă în scenă la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, de Silviu Purcărete, cu Ofelia Popii în rolul Miţei şi Constantin Chiriac în rolul lui Pampon. O lume plină de oglinzi paralele (decorul e creat de Dragoş Buhagiar), în care poezia mahalalei bucureştene din alt veac se întâlneşte cu grobianismul viu de secol XXI. Actori, costume şi obiecte de decor coboară toate dintr-un camion uriaş şi mobilează un spaţiu gol. Iar Mahalaua Bucureştilor sfârşitului de secol XIX, cu poveştile ei de amor, cu trădări, cu parfum(uri) şi „odicoloane”, cu mirosuri (de mici, de ceapă sau de bere…), cu pământ, cu sunet, cu muzică şi cu personajele ei pe jumătate pitoreşti, pe jumătate (prea)omeneşti, pe jumătate desprinse din vederi vechi, pe jumătate rupte din revistele contemporane, se creează la vedere. Spectacolul lui Silviu Purcărete de la Sibiu rămâne – cel până la acest moment al Anului Caragiale – cea mai incitantă propunere pe un text al dramaturgului. ” (ziarul Adevărul)

”Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai este nici o speranţă”, spunea I.L. Caragiale.

Vă mai amintiţi de Trupa ”Ambiţioşii” de la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” din Brăila ? L-au jucat anul trecut la Mediaş, într-un dialog cultural Mediaş – Brăila.

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Ianuarie 30, 2012.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: