Ziua economistului sărbătorită de Colegiul Tehnic Mediensis la Bibliotecă


În fiecare an, Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER) organizează, în data de 23 noiembrie, Ziua Economistului.

Aceastã datã semnificã deschiderea primului curs universitar de economie politicã din ţara noastrã, sustinut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiembrie/5 decembrie 1843, la Academia Mihãileanã din Iaşi, cu tema ,,Despre importanţa (însemnătatea) economiei politice„.

Decizia desemnării acestei zile drept,,Ziua economiştilor” a fost hotãratã la cel de-al III-lea Congres al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România (AGER) în luna aprilie 1997.

Lecţia cu tema ,,Despre importanţa (însemnătatea) economiei politice” predată de către prof. Ion Ghica a fost ulterior publicată pe 27 februarie 1844 în „Foaie ştiinţifică şi literară” nr. 8 (subtitlul revistei „Propasirea”, al cărei titlu fusese interzis de cenzură).

Ion Ghica, mare dascăl economist şi mare om de cultură, a predat la Academia Mihaileană din Iaşi cursuri de geometrie descriptivă, de geologie şi mineralogie, primind pentru ,,sârguinţa şi buna întrebuinţare”, din partea domnitorului Mihail Sturza, rangul de vel-spătar pe 17 februarie 1843. Pe 7 septembrie, acelasi an, este numit ,,profesor public în clasele înalte de economie politică”, deşi există indicii că economia politică figura în planul de învatamânt încă din 1842 – 1843, elevii fiind chestionaţi şi la această materie la examenele din martie 1843.

Ziua economistului este importantă şi pentru tinerii medieşeni, elevi în cadrul Colegiului Tehnic Mediensis. Aceştia au organizat împreună cu profesorii de profil, o serie de activităţi atât la sediul instituţiei de învăţământ, cât şi la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth” cu tema: ,,În prezent elev, în viitor – economist !”

Elevii de la profilul Servicii s-au întâlnit în data de 20 noiembrie cu domnul Gheorghe Haţegan, director economic SNTGN Transgaz S.A., iar în data de 23 noiembrie, de la ora 12.00, a fost promovată profesia de economist la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth” , invitaţii fiind elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Mediaş.

Evenimentul a fost deschis tuturor care sunt interesaţi de acest domeniu. Au participat peste 50 de elevi şi profesori, printre care doamna director prof. ing. Corina Tănase, prof. Diana Maxim, prof. Alina Rusu, prof. Oancea Melania, din partea Colegiului Tehnic Mediensis şi prof. Marinela Solomon, Gabriela Schreiner de la Şcoala Gimnazială – Cireşarii.

12289632_792415754220198_216737708246393347_n

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe Noiembrie 24, 2015.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: