Poveste de viaţă: ,,Indrăgostită de un masai”


Vreau să plantez primul copăcel  în Campania vALLuntar ,,Mai multe cărţi, mai multe şanse!” prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi sprijină voluntariatul.

Am ales în această seară să vă scriu despre primul volum scris de Corinne Hofmann, apărut în Editura ALFFA în anul 2005. Aşa am descoperit colecţia de ,,Cărţi adevărate”, exemple de viaţă, cărţi care te remontează după ce le citeşti şi îţi schimbă modul de a gândi şi visele.

Povestea Corinnei şi a masaiului Lketinga m-a impresionat prin sinceritatea autoarei şi dezvăluirea celor mai frumoase sentimente trăite în Kenya în faţa întregii lumi. Tradusă în peste 30 de limbi şi ecranizată în anul 2006, cartea ,,Îndrăgostită de un masai”  trebuie citită într-o singură zi, pentru a găsi cât mai repede bucuria şi fericirea pe care le trasmite Corinne.

Crăciun în Kenya cu Marco şi Corinne, anul 1986.

Aşa începe povestea unei femei la 27 de ani, care îşi ascultă inima şi urmează drumul în viaţă aşa cum crede că este bine pentru sufletul ei. Cine nu crede în dragostea la prima vedere şi în sacrificiul unei femei pentru a-l întâlni pe cel care a atras-o ca un magnet prin mirosul deosebit,  prin culoarea pielii şi trupul pictat ?

Corinne renunţă la viaţa alături de Marco, la magazinul, casa şi maşina din Biel ( Elveţia) pentru a-l găsi pe masaiul Lketinga, îmbrăcat doar cu kanga şi sandale din cauciucul maşinilor vechi, masaiul care nu ştia limba engleză, nu ştia să scrie, nici să citească. Se spunea despre aceşti războinici că sunt ultimii oameni necivilizaţi din Kenya. Cu toate acestea, iubirea nu ţine cont de nici o limbă străină, iar sentimentul de fericire este venit din prezenţa masaiului lângă femeia albă, cu părul prins în codiţe.

Datorită Corinnei m-a plimbat cu ,,matatu” un autobuz din Kenya şi am privit în apusul soarelui, turmele de elefanţi, zebrele, maimuţele şi alte animale pe care unii le văd doar la Grădina Zoologică. Am străbătut sute de kilometri între Mombasa, Maralal, Barsaloi, Nairobi şi am învăţat că ,, cu toată simplitatea lor, oamenii par mai fericiţi, poate tocmai pentru că se mulţumesc cu mai puţin”.

Podoabele lucrate manual sunt atracţia turiştilor care vin în excursii pentru Safari în Kenya, iar cu 10 franci primiţi pe o caricatură, Jutta, prietena Corinnei trăieşte câteva zile în aceste locuri.

Primul sărut primit de la Lketinga a fost la plecarea ei înapoi în Elveţia. Nu ştia dacă va reveni şi a pus în el toată speranţa lui. Pentru  masai, tradiţia spune că gura este pentru mâncare, nu pentru sărut. Cei care citesc titlul au impresia că masaii sunt tandri la fel ca europenii, însă pentru ei, mângăierile, sărutările, chiar şi sexul, nu sunt profunde, ci mai degrabă într-un ritm rapid pe care doar ei îl cunosc. Pentru o femeie sensibilă, plină de pasiune şi feminitate, a descoperi un alt gen de dragoste trupească este ceva nou, cu care trebuie să te obişnuieşti. Momentele cele mai frumoase dintre Lketinga şi Corinne sunt de fapt cele în care învaţă unul de la celălalt sentimente noi, cele în care zâmbesc, se sprijină reciproc şi se ajută, dar şi atunci când reuşesc să comunice prin gesturi.

Corinne trece de la extaz la agonie şi învaţă ce sunt bolile, foametea, gelozia exagerată din partea masaiului care îi fac viaţa un iad în minunata ţară plină de culoare. Singura pentru care luptă este fiica lor, Napirai şi după patru ani de diferenţe culturale şi convieţuire într-o civilizaţie care te lasă fără cuvinte uneori, Corinne renunţă la tot şi părăseşte Kenya.

Corinne, o femeie luptătoare, pe care aş dori să o cunosc, o femeie care demonstrează forţa de a trăi într-un altă civilizaţie,  se adaptează şi în final are curajul de pleca, de a lăsa totul în urmă. Doar  lacrimile îi curg pe obraji, în timp ce şoferul porneşte motorul autobuzului.

Lketinga, un masai care primeşte dintr-o dată ceea ce numai o femeie europeană poate oferi, un masai care prin culoare, zâmbet şi bijuterii te atrage ca un magnet spre lumea lui, un masai care nu se deosebeşte cu nimic de bărbaţii geloşi din alte civilizaţii, pe care ierburile ,,miraa” şi frunzele de cola îl transformă într-o persoană ce nu înţelege iubirea şi nu are încredere în femeia de lângă el.

Această carte îţi dă putere când eşti trist, îţi dezvăluie lumi neştiute şi te învaţă că viaţa este o continuă călătorie,  în care  şoferul care te conduce este inima ta.

Acest articol face parte este scris în Campania vALLuntar ,,Mai multe cărţi, mai multe şanse!” prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi sprijină voluntariatul, cu sprijinul ROMSILVA.

~ de Antonela Sofia Barbu pe martie 9, 2013.

27 răspunsuri to “Poveste de viaţă: ,,Indrăgostită de un masai””

  1. Mi se pare foarte drăguţă povestea, deşi eu nu aş fi renunţat la ce a renunţat ea, dar oricum. Plus că e petrecută la începutul secolului 20, ceea ce mi se pare foarte drăguţ.

  2. am vazut povestea la televizor , dar as vrea si cartea !

  3. Felicitari pentru recenzie. Pe mine una m-ai facut ft curioasa. Spor la adunat comentarii si la plantat 😀

  4. Iubirea poate naste energii si forte de care nu ne credeam niciodata capabili. Poate naste pasiuni ce distrug tot in cale, trecut si prezent, rescriu oameni si vieti. Poate transforma oamenii complet, de multe ori prin experiente dureroase, prin perioade de suferinta si chin, dar iubirea este mai puternica decat toate, in fata ei toate sunt pailde, totul este dezarmat. Succes la plantat copacei, in ei salasluieste mare parte din iubirea vietii, ei au fost aici inainte de noi si vor mai fi mult timp dupa noi..

  5. O povestire exotica si interesanta.

  6. Multumesc Stefana. Iti recomand cartea. Este o carte despre curaj.

  7. Cartea bate filmul. Poti imprumuta cartea de la biblioteca sau o poti cumpara cu reducere, fie de la Editura All, fie de pe http://www.elefant.ro. Multumesc pentru comentariu.

  8. Multumesc Andra. Ne pregatim de plantat in luna aprilie. Cauta repede sa citesti cartea. Vor urma si recenziile pentru celelalte 3 volume. Cu siguranta te vor fascina.

  9. Iti recomand cartile pentru timpul liber in Polonia. 🙂

  10. Fara iubire nu am exista, fara copaci si energia lor nu putem trai. Multumesc, Gabi. Foarte frumos ai scris.

  11. Fascinanta poveste! Nu cred ca as fi in stare sa las totul pentru un el total diferit de mine, indiferent cat de mare este dragostea. Cred ca motivele logice m-ar impiedica 🙂

  12. Dragostea la prima vedere nu se poate controla ! 🙂 Multumesc, Cristina. Abia astept momentul cu copaceii nostri. Cate carti ai in plan pentru aceasta campanie?

  13. Curioasa fiind, am vazut filmul. De film am fost dezamagita, dar invidiez naivitatea lui Corinne cu care a crezut ca va putea fi fericita intr-o cultura atat de diferita de a noastra, admir curajul cu care a lasat in urma prima data o viata ordonata si civilizata iar a doua oara marea dragoste. Sunt convinsa ca voi citi si cartea!

  14. Abia astept sa ne vedem sa iti dau cartea, draga Edith. Cartea bate filmul, vei vedea ! E o lectie de viata ! Multumesc pentru comentariu.

  15. Am vazut filmul.Mie mi se pare ca nu a stat sa judece si sa puna in balanta ce se poate intimpla cu viata ei.Oricit de mare e iubirea nu cunosti obiceiurile lor,nu sacrifici totul pentru o himera.Asta este parerea mea acum cind pun in balanta avantajele si dezavantajele.Cind esti tinar si iubesti lasi totul in urma ta,sacrifici totul pentru a fi cu omul iubit.Asta a fost vointa Corinnei si asta a facut.Trebuie sa ai un dram de nebunie sa faci cea ce a facut ea.

  16. imi pare rau ca nu am luat si eu aceasta carte, am mai citit despre ea si am auzit si de la prietenele mele. Sunt tare curioasa sa o rasfoiesc sa citesc si sa ma transpuna in lumea minunata a iubirii.
    am vrut sa o aleg dar mi-am zis ca va fi foarte cautata
    succes

  17. Am citit primele 3 carti si mi-au placut foarte mult! A aparut recent si ce-a de-a patra, dar am auzit ca nu e pe masura celorlalte. Si referitor la film, mi se pare ca e de proasta calitate comparativ cu asteptarile pe care le-am avut eu, personal, dupa ce am citit cartea.

  18. Multumesc, Ani. Cartea e IV-a e interesanta pentru ca sunt descoperite si alte locuri din Africa, plus ca are loc intalnirea dintre Napirai si tatal ei, Lketinga. Voi scrie in aceste zile.

  19. Niciodata nu e prea tarziu sa o citesti. Sunt descrise iubirea, cultura africana, lumea a III-a si bolile, gelozia si durerea. Toate la un loc. O vei gasi draga Anca, intr-o biblioteca sau daca nu, o poti achizitiona de la editura sau de pe elefant.ro.

  20. Cartea bate filmul, doamna Magda. Va recomand sa o cititi. Este una dintre cartile noi ale bibliotecii. Multumesc pentru comentariu.este nebunie, dar si un act de mare curaj si in final, o experienta pe care nu oricine o poate trai.

  21. cartea asta chiar a fost interesanta. pe parcursul urmatoarelor volume parca si-a mai pierdut din farmec dar tot le/am citit..din curiozitate:)

  22. Cu siguranta ca mi-ai facut pofta sa citesc cartea mai ales pentru aceste detalii ce creioneaza civilizatia africana din Kenya. Povestea autoarei este un pretext pentru descoperirea unei alte lumi, una foarte restrans inteleasa.

  23. Este cea mai reușită carte din seria celor 4 ale Corinnei Hofmann, dar merită parcurse și celelate! Bia

  24. Interesant…poate reusesc sa citesc si eu cartea…daca nu si filmu…Super poveste

  25. Multumesc, Noemi. Prima data vezi filmul, ca dupa aceea sa poti savura cartile la adevarata lor valoare.

  26. am vazut filmul, cu siguranta cartea este si mai savuroasa si merita parcursa! iti multumesc pentru recomandare!

  27. foarte faina recenzia ta… e captivantă și mă face să pun cartea/filmul pe listă 🙂

Lasă un comentariu