Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth” în anul 2016


Biblioteca Municipală St. L. Roth și-a diversificat serviciile pentru public datorită numărului mare de parteneriate încheiate în decursul anului 2016, atât cu ONG-uri, biblioteci și asociații de profil, cât și cu Patronatul INCA ( Institutul Naţional Confederal de Asistenţă ).

La nivelul instituției s-au derulat 7 proiecte care răspund nevoilor comunității, atât în domeniul IT și Internet, în cel al educației financiare, al voluntariatului, al sănătății și educației sanitare, cât și în cel al dezvoltării creativității prin pictură, artă populară, handmade, caligrafie și limbi străine.

Peste 50 de activități au promovat lectura și cartea în rândul beneficiarilor bibliotecii, punând în valoare colecțiile de cusături, broderii, artă decorativă, dar și colecția de carte din domeniul teatrului, al filmului și al sportului minții – șahul.

Cluburile de lectură au adus în bibliotecă în jur de 50 de participanți, în cadrul lor fiind prezentate cărți de aventuri, istorie la Secția pentru copii, dar și cărți despre sănătate, beletristică, respectiv cele din domeniul educației financiare, la CIP – Biblionet (Calculatoare cu internet pentru public). Aceste cluburi de lectură au fost derulate în parteneriat cu Școlile ,,Hermann Oberth’’, ,,Constantin Motaș’’ și Gimnazială Nr. 4.

Secția de Copii a fost gazdă și în acest an pentru Concursul de creație literară organizat de Școala ,,Mihai Eminescu’’, cu această ocazie lansându-se cea de-a zecea ediție a Revistei Flori pe ramuri. Cei 1167 de beneficiari ai secției au participat la activități de informare, la expoziții de carte tematică, de filatelie, desen și pictură.

La Secția pentru Adulți au fost lansate cărți ale autorilor medieșeni, dar și ale celor din Sibiu, Brașov și București. Printre aceștia se enumeră: Prof. Univ. Dr. Corvin Lupu cu ,,Trădarea Securității în Decembrie 1989”,  Prof. Univ. Dr. Cristian Troncotă  cu cartea ,,Duplicitarii”, Doru Viorel Ursu  cu  ,,Poker cu măști”,  Ion Popescu Topolog cu  ,,Inelul de aur”.

În cadrul aceleași secții s-a înființat trupa de teatru ,,Împreună”, datorită parteneriatului realizat cu Biblioteca Jud. ASTRA din Sibiu și s-a derulat primul Club de Șah pentru copii în parteneriat cu Asociația Terașah. Spectacolul ,,Din cărţi pleacă visele”, o adaptare a faimoasei poveşti a scriitorului rus Nikolai Nosov, „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi”, pus în scenă la Cinematograful Mediensis a adunat peste 200 de spectatori de toate vârstele, iar  Clubul de șah i-a atras ca un magnet pe copiii din oraș, aceștia bucurându-se și de participarea la Campionatul Municipal de Sah Rapid Medias 2016 organizat la Bibliotecă de Primăria Municipiului Mediaș și Asociația Terașah.

Bibliotecarele din cadrul Secției de evidență și prelucrare a colecțiilor s-au ocupat în Săptămâna Școala Altfel de organizarea a două ateliere de creaţie pe gustul copiilor de la Școala Mihai Eminescu: „Motive vegetale, zoomorfe şi antropomorfe în Arta Populară Românească” şi „Geometria şi Arta Populară”, acestea făcând parte din activitatea ,,Șezătoare printre cărți’’. Au participat peste 100 de copii, atelierele fiind organizate atât la sediul școlii, cât și la sediul Bibliotecii, scopul lor fiind de cunoașterea a tradițiilor populare și a portului românesc, de promovare a colecțiilor de cusături, broderii și decorațiuni din fondul de carte al Bibliotecii.

În instituția de cultură, în anul 2016 s-au înregistrat un număr de 583 volume de carte, dintre care: achiziții – 110 buc. și donații – 473 buc., în urma Campaniei ,,Dăruim pentru lectură’’ derulată în cadrul Proiectului ,,Voluntarii cărților din Bibliotecă’’, împreună cu voluntarii prof. Veronica Radu, prof. Anelia Ivas și elevii Andreea Lup, Andreea Roth, Cristian  Mărginean, Roxana Aldea, Francesca Rus, Denisa Păcurar, Marcela Preda și Ioana Duma. Printre cei care au sponsorizat și au sprijinit  Biblioteca cu carte nouă s-au aflat atât persoane fizice, cât și firme, precum INTERMEDIA Service S.R.L. care a achiziționat carte în valoare de 432 lei,  GENERALI și Konsta Splendid.

Datorită promovării într-un mod inedit, atât în centrul orașului, cât în mediul online a cărții Fluturi, scrisă de autoarea Irina Binder, Biblioteca a beneficiat de o donație de carte în valoare de 300 lei, din partea scriitoarei brașovene, printre care și cele trei volume ale sale, cu autograf. Proiectul ,,Voluntarii cărților din Bibliotecă’’ a fost printre cele 5 proiecte finaliste la Gala Națională a Voluntarilor organizată de Federația VOLUM la București, fiind reprezentat de voluntara Teodora Popa, cea care a reușit să organizeze în Bibliotecă – Șah cu Teo și O vară cu Violetta atrăgând peste 30 de utilizatori noi, care iubesc șahul și care au participat la atelierele de handmade organizate la CIP – Biblionet.

            În anul 2016, s-au înscris la Bibliotecă un număr de 450 utilizatori dintre care 283 adulți și 167 copii. Persoanele adulte descoperă tot mai mult Biblioteca, datorită noilor cursurilor de IT, limbi străine și fotografie din Proiectul BUNINET – Bunicii învață pe internet, care a împlinit 9 ani de activitate,  a Programului de voluntariat în care s-au dezvoltat parteneriate cu CITO, Asociația Caritas, Colegiul Tehnic Mediensis, Lic. Teoretic St. L. Roth, Școala Națională de Gaz, Școala Gimnazială ,,Constantin Motaș’’.

Peste 30 de voluntari tineri și adulți au participat și s-au implicat în derularea atelierelor de creație din Săptămâna Națională a Voluntariatului, în Concursul susținut de Clubul Profesorilor din România cu ocazia Zilei Naționale a Educației, la Crosul Bucuriei și Școala de vară a voluntarilor, dezvoltându-și astfel abilitățile de comunicare, lucru în echipă și asimilând prin diferite jocuri, informații despre voluntariat.  Doi dintre voluntari, Alexandru Curcean și Tania Trif, elevi ai Liceelor teoretice Ax. Sever, respectiv St. L. Roth au susținut cursuri de limba engleză și germană pentru persoanele adulte, dezvoltându-și astfel și abilitatea de a preda persoanelor de vârsta a III –a care au nevoie de informații atunci când pleacă în străinătate pentru a-și vizita copiii.

Au fost organizate la Bibliotecă, Expoziții de pictură, desen și fotografie pentru a pune în valoare noi talente în domeniul artei, promovând  astfel tineri artiști din București, Bazna și Mediaș: Cristina Fildan, Ioana Duma, Roxana Zereș, Rus Francesca.

În cadrul Proiectului PINK ENTER a fost organizat Marșul fundițelor roz, la care au participat peste 200 de mămici cu copii, tineri și persoane adulte, scopul campaniei și al marșului fiind acela de sensibiliza femeile și de a le vorbi despre sănătatea sânilor. Și în acest an au continuat cursurile de educației sanitară în parteneriat cu Școala Sanitară Dr. Al. Bălin, Dr. farmacist Ladislau Rosenberg, Centrul Dr. Vlăduțiu la care au participat peste 300 de femei, atât la sediul Bibliotecii, al școlii sanitare, cât și în mediul online, prin Skype.

S-au înființat pentru comunitate în anul 2016 două servicii care se adresează atât tinerilor, cât și adulților: InfOLANDA (cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Ambasada Olandei) și Fii informat – cunoaște-ți drepturile în Italia, un Proiect Național derulat cu Patronatul INCA ( Institutul Naţional Confederal de Asistenţă ) prin care s-au organizat sesiuni de informare despre apărarea drepturilor celor care muncesc în străinătate şi ale tuturor cetăţenilor italieni și români, informația fiind distribuită atât prin flyere în licee sau la Bibliotecă, cât și prin materiale postate pe pagina de Facebook a Bibliotecii. Pagina oficială a instituției de cultură a atras anul acesta un număr de 300 de persoane noi, informațiile postate ajungând în decursul anului 2016 la peste

Peste 25.000 de persoane s-au implicat la activitățile derulate în anul 2016 și au beneficiat de împrumut de carte, ateliere, lansări de carte, informări, campanii de promovare a lecturii și cursuri, atât la sediul din Piața Regele Ferdinand I nr. 1, cât și la sediul partenerilor instituționali din Mediaș, Sibiu, Făgăraș, Bârlad, Cluj Napoca, București.

Serviciile Bibliotecii s-au adresat în acest an, atât copiilor, cât și tinerilor, adulților, un segment important reprezentându-l profesorii activi și pensionari, dar și persoanele cu dizabilități.

Dintre parteneriatele importante au fost cele cu Fundația ProVobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și Fundația Mereu Aproape, în urma cărora am reușit să organizăm campanii de promovare a cărții, dăruind celor care s-au înscris la Bibliotecă un număr de 40 de volume, din Colecția Jurnalul Național, iar Bisericii Ortodoxe ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” peste 100 de volume, astfel încât la Centrul Sf. Nectarie s-a înființat o minibibliotecă și cu sprijinul voluntarilor.

Anul 2016 a adus la Bibliotecă un  număr de 862 cititori dintre care 450 noi înscriși. Aceștia au citit 2.586 de cărți, cea mai cerută carte la Bibliotecă Municipală ,,St. L. Roth’’ fiind  ,,Eu sunt MALALA – Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată în cap de talibani’’, scrisă de Malala Yousafzai și Christina Lamb, Laureată în anul 2014 cu Premiul Nobel pentru Pace.

 Sala de conferințe a Bibliotecii a găzduit evenimente ale partenerilor Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret și a fost închiriată. O parte dintre aceste evenimente au fost organizate de Crucea Roșie, Echilibrium – Centru de dezvoltare pentru părinți și copii, Mânã în Mânã cu Fericirea, Asociația Terra Șah cu o prezență de peste 300 de persoane.

 

 

Reclame

~ de Antonela Sofia Barbu pe ianuarie 27, 2017.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: